29/08  Leuker kunnen we het niet maken, begrijpelijker wel  (dl.1)

Nieuwe levensfase betekend geregel. Wetten, regelingen, de dingen die organisaties en instanties van je verwachten vragen nogal wat van je. Knap lastig dus als dat ook nog wel eens wil veranderen. Wat de overheid, die ene instantie of organisatie nou wil is niet altijd even duidelijk. Senioren Gennep en Synthese herkennen dit probleem [en vandaar deze terugkerende rubriek]. Maar kom ook met je vragen, zoals die hieronder, naar de bieb voor het ‘Papierenbrigade’ spreekuur.  Of neem contact op met bijvoorbeeld de sociaal juridisch dienstverlener (contactgegevens onderin). Is ook nog eens kosteloos, wat wil u nog meer.

Er zijn voor de hand liggende zaken als het gaat om de groep 50-plussers zoals AOW, Pensioen en aanvullingen daarop. Het zijn vaak de iets minder voor de geest liggende zaken die leiden tot onduidelijkheid, stress of ergernis.

Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij u of uw partner er niet meer helemaal bij is. Hoe regel je dan de gezamenlijke bankzaken? Moeten er machtigingen komen? En is dat dan via alleen de betreffende instantie of is een afspraakje bij de notaris ook handig? 

Of stel; U wil directe familie zoals kind of kleinkind (of beide) in nood helpen.  Zij het door het geven van geld of hen in huis te nemen. Dat kan iets betekenen voor zowel uw belasting en toeslagen alsook voor diegene die u wilt helpen. Hoe dat allemaal invloed heeft is per situatie anders.

Tot slot een alledaagse situatie; U krijgt een brief van overheid/instantie/organisatie die u al dan niet begrijpt.  Er wordt actie van u verwacht. Hoe dat dan moet is niet duidelijk. Bijvoorbeeld omdat u hier niet eerder of al heel lang niet meer mee te maken heeft gehad.

Heeft u een vraag over iets waar u niet uit komt? Zoek ons op, bel of mail. Samen weten we meer. Leuker kunnen we het niet maken, begrijpelijker wel.

Deze bijdrage is geleverd door Florian Cox, coördinator Papierenbrigade & sociaal juridisch dienstverlener, actief voor de stichting Synthese in de gemeente Gennep

Contact: bel naar 0485 843410 (algemeen nummer), Mailen kan naar teamgennep@synthese.nl of papierenbrigadegennep@synthese.nl

Spreekuur papierenbrigade: iedere maandag tussen 14:00 en 16:00 in de bibliotheek