(het verslag + foto’s staan onder deze intro).

Het landgoed, sinds 2001 aangewezen als beschermd rijksmonument, bestaat uit een jugendstil jachtslot met daaromheen een park en tuinen. Het landgoed heeft een grote cultuurhistorische waarde, met oude lanen, historische tuinen, kassen en bruggetjes. Afgelopen jaren is het Jachtslot gerestaureerd. Sinds december 2023 is het slot weer geopend  ook voor rondleidingen. Rondleidingen  vinden plaats door de gidsen van Natuurmonumenten. De rondleiding duurt  1,5 – 2  uur en is naast binnen in het Jachtslot, ook buiten op het landgoed en in de moes- en pluk-tuin. Kosten €10,00 p.p. dankzij een bijdrage van senioren Gennep. De datum: do 3 oktober 14.00

Verslag en Impressies van de excursie van 3 oktober

verslag van de excursie door Ellie Michels en Elsemiek Mengelberg  (zie ook de foto’s onder dit  verslag)

Het bekende Jachtslot de Mookerheide is de afgelopen jaren grotendeels gerestaureerd in opdracht van Natuurmonumenten. Velen hebben herinneringen aan het slot toen het nog in gebruik was als hotel-restaurant voor gelegenheden zoals jubilea, verjaardagen en trouwerijen.

Er was veel animo voor een rondleiding op het Jachtslot de Mookerheide. Het beschikbare aantal plekken was snel gevuld en met 47 personen werden we rondgeleid door drie gidsen van Natuurmonumenten. Deze middag stond in het teken van de geschiedenis en de recente restauratie van het Jachtslot.

De gids Henk Loos vertelde over het landgoed, de aankoop, de bouw en de aanleg van de tuinen. Jan J. Luden, een zeer vermogende erfgenaam uit een bankiersfamilie, gaf opdracht tot het bouwen van het Jachtslot. In 1902 werd begonnen met de bouw, die in 1905 werd voltooid. Zoals in die tijd gebruikelijk wilden rijke families hun rijkdom tonen door bezit van huizen, jachtgebieden en/of een adellijke titel. Jan Jacob wilde de burgemeester de loef afsteken door een jachtslot te bouwen dat van buiten en binnen zeer luxueus zou zijn in de voor die tijd populaire stijl Jugendstil. Hiervoor werden de gebroeders Leeuw ingeschakeld: Oscar als architect en Henri voor de decoratie.

Zelf heeft Jan J. Luden er niet lang gewoond; hij verkocht het al vrij snel door aan de heer Vroeg. Na 1909 is het landgoed door verschillende eigenaren bewoond en naar behoefte aangepast. In 1947 kwam het Jachtslot in handen van de Zusters Dominicanessen van Bethanië, die er een meisjesinternaat vestigden en het uitbreidden met een zijvleugel met kapel. De zusters verzorgden ook de tuin en de moestuin.

In 1985 zijn de zusters vertrokken en werd Natuurmonumenten eigenaar. Vanaf die tijd werd het Jachtslot verhuurd aan de familie Van Hout, die er een hotel-restaurant van maakte. Rond 2016 werd het contract beëindigd en stond het Jachtslot enkele jaren leeg. Er was veel achterstallig onderhoud en Natuurmonumenten besloot het Jachtslot te restaureren.

Wat is het prachtig geworden! Vele elementen zijn bewaard gebleven, zoals de houten visgraatvloeren, lambrisering, glas-in-loodramen (waaronder het grote raam met Hubertus) en de imposante voordeur. De buitenkant van het Jachtslot, nu prachtig wit met 35.000 mozaïeksteentjes, en het dak met de karakteristieke gele dakpannen uit Milsbeek zijn zorgvuldig hersteld. Ook de tuin, de moestuin en de vijver zijn in hun oude glorie hersteld.

Nu is er horeca in het kapelgedeelte en een deel van het Jachtslot. De moestuin wordt door vrijwilligers onderhouden en de groente wordt verkocht. Een ander deel van de ommuurde tuin is ingericht als pluktuin voor bloemen.

Klik op de foto voor een vergroting