Dagexcursie Rotterdamse haven

Op dinsdag 21 juni bezochten 47 leden  de haven van Rotterdam.Net voor 8 uur vertrok-ken we vanaf de Goede Herder. Na een koffie/gebak stop in Vuren bereikten we rond 11.30 de Rotterdamse Eemhaven waar de havengids werd opgepikt. In 1,5 uur reden we langs de verschillende havenbekkens en industrieën. (42 km!). Deelnemers weten inmiddels heel veel over wat er in de haven allemaal gebeurt.

Bijv. de trafiek-industrie die in distributiecentra producten klaarmaakt voor de consumentenmarkt; het “strippen” en “ stuffen” van container (Leeghalen en beladen), een TEU (standaard 20 voet container), “rainbowen” (zand opspuiten door een zgn. sleephopperzuiger), het scannen van containers door de douane, de vriesvemen waar bijv. patat(!) ligt opgeslagen. Te veel om op te noemen.  Rond 12.00u gingen we bij informatiecentrum Futureland 2 aan boord van de “Henry Hudson” voor een rondvaart door de havenbekkens van Maasvlakte 2. Het schip voer langs enkele volautomatische containerterminals die tot de modernste ter wereld horen. Hier zorgt een klein aantal mensen voor het bijna geheel automatisch laden en lossen van containers: 35-40 stuks per kraan per uur! We voeren langs een sleephopperzuiger (baggerschip van de firma
v. Oord); langs een grote LNG gastanker én langs een nieuw, op LNG varend, containerschip (400m lang; 62m breed) dat met ruim 23.100 containers  (23 stuks in de hoogte én 23 stuks naast elkaar!)  bij de RWG-terminal lag.

Na de rondvaart was het tijd voor een picknick. Heerlijk in de zon gezeten genoot men van broodjes en een drankje. Vervolgens gaf de gids een rondleiding in het expositiecentrum van Futureland. Even na 14.00u ging het per bus verder de haven in. We zagen Europoort, de Maeslantkering en de landtong op Rozenburg. Vanaf dit hoge uitzichtpunt heeft men een fraai overzicht over de haven. Het was zelfs mogelijk om aan de horizon de kantoortorens van het centrum van Den Haag te zien. Om 16.15u namen we afscheid van de gids en ging het – wonder boven wonder – zonder files naar Appeltern voor een afscheidsdiner bij “Moeke Mooren”.  Kort na 20.00u waren we terug in Gennep. De deelnemers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Meer foto’s over deze dag, klik hier