31/08 Grote belangstelling voor de lezing
Op donderdagavond 31 augustus waren zo’n 100 geïnteresseerden aanwezig in de kenniskeuken (benedenverdieping van de bibliotheek) voor een lezing door Paul Klinkenberg en Paul Thissen over de Tweede Wereldoorlog in Gennep. Het thema, “Bezet, bevrijd & geplunderd”, gaf al aan dat deze lezing een andere invalshoek bood dan de gebruikelijke presentaties over de bevrijding. Terwijl Paul Klinkenberg in het eerste deel van de lezing vooral de militair-strategische ontwikkelingen belichtte – wanneer gebeurde wat? – benadrukte Paul Thissen in het tweede deel van de presentatie vooral het verschil tussen de manier waarop tijdens de Duitse bezetting met de bezittingen van burgers werd omgegaan en hoe dat gebeurde op het moment dat de Engelsen en Amerikanen het gebied (in februari ’45) hadden bevrijd.

Dat er een duidelijk verschil in aanpak was werd geïllustreerd met een persoonlijk verhaal in dit geval van de welbekende familie Jetten. De bevrijders gingen totaal anders om met de eigendommen van de (geëvacueerde) bewoners dan de Duitse bezetters.
Beide auteurs gaven aan dat de plunderingen uit verschillende motieven gebeurden. Het was echter duidelijk dat de geallieerden veel minder waarde hechtten aan en respect hadden voor privé-eigendommen van burgers. Dit aspect bleef en blijft vaak onderbelicht in boeken of tv-programma’s die de gebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog behandelen.
De interessante lezing (2 uur) werd ondersteund met talrijke kaarten en foto’s.
Beide auteurs hebben samen met Paul van der Heijden een zeer aanbevelenswaardig boek geschreven over deze periode geschreven. Dit boek kan worden besteld voor €24,95 bij uitgeverij van Tilt. De link naar het boek staat hier.

Er was veel belangstelling voor de lezing een niet alleen van ouderen (lees 60+)!
Paul Klinkenerb (l) en Paul Thissen
Kaart van de oorlogssituatie rond 7/2/1945 rond Gennep
Paul Thissen bespreekt een van de 3 persoonlijke verhalen over de plundering na de bevrijding in dit geval van de fam. Jetten.

Lezing: Bezet, Bevrijd & Geplunderd in kader van expositie Peter Roovers

Op donderdag 31 augustus geven Paul Klinkenberg en Paul Thissen een lezing over wat er allemaal gebeurde in de periode vanaf de luchtlandingen van de geallieerden op 17 september 1944 tot aan de bevrijding van Nijmegen en wijde omgeving. Die bevrijding liet diepe sporen na. Niet alleen als gevolg door de bezetting; ook onze bevrijders lieten hun sporen na; ook zij maakten zich schuldig aan plundering.

Toen Gennep frontstad werd, verordonneerde de Duits bezetter de evacuatie van alle inwoners in Gennep en omstreken. Nadat de mensen waren vertrokken roofden de Duitsers veel wat van waarde was en ontmantelden zij fabrieken. De meeste van de achtergelaten huizen werden echter met rust gelaten.

Plundering door beide kanten

In februari 1945 werd Gennep bevrijd. Het duurde nog tot het late voorjaar voordat de bewoners terug mochten keren. Eenmaal thuis troffen zij huis, haard en land geplunderd aan. Genneps burgervader Van Banning was in februari al terug in de Niersstad maar kon de roof niet tegenhouden. Hij moest concluderen ‘dat de geallieerde troepen zich op vreselijke manier aan plundering hadden schuldig gemaakt’. Daarover werd lang niet gesproken. Het waren immers onze bevrijders

Bezet-bevrijd-en-geplunderd

Ook kasteel Heijen kwam niet ongeschonden uit de strijd. Beeldhouwer Peter Roovers die destijds in Mook woonde en later het kasteel zou restaureren, keerde na de bevrijding terug in Mook. Ook hij zag een deel van zijn werk nooit meer terug. Het verhaal gaat dat kleimodellen en studies uit zijn atelier zijn gebruikt om gaten in wegen op te vullen.

Aandacht voor regio Gennep

Over deze episode schreven Paul Klinkenberg, Paul Thissen en Paul van der Heijden het boek ‘Bezet, Bevrijd, Geplunderd’.  Dit boek vormt het uitgangspunt voor de lezing op 31 augustus waarbij speciale aandacht wordt besteed aan Gennep en omgeving, dit in aansluiting op de nu in museum Het Petershuis lopende expositie ‘Decor voor de samenleving’ over werk en leven van Peter Roovers.

Klinkenberg en Thissen zijn benieuwd of zijn op deze avond nog verhalen over deze periode te horen krijgen vanuit het publiek. De expositie is nog te zien tot en met 10 september.

De lezing is gratis toegankelijk, wel moet u zich even aanmelden. Dat kan via de website van Biblioplus: https://biblioplus.op-shop.nl/10260/lezing-peter-roovers/13-07-2023 . Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur.
of mail naar Marian Leideritz: mleideritz@outlook.com