15/3/2024 Kort verslag van de lezing
Ongeveer 35 belangstellenden woonden op vrijdag 15 maart de lezing “Bezet-Bevrijd en geplunderd” bij, gepresenteerd door Paul Thissen. In een bevlogen betoog behandelde Paul de gebeurtenissen die zich rond 12 februari 1945 in Gennep afspeelden, toen de Duitsers werden verdreven en de geallieerden, met name de Engelsen en Canadezen, het bestuur overnamen. Opvallend was dat de schade door plundering tijdens de Duitse bezetting, dankzij streng toezicht, vrij gering was, maar dat er eenmaal bevrijd sprake was van grootschalige plunderingen. Dit gebeurde om verschillende redenen, waaronder winstbejag, noodzaak, wraak en bravoure. Hoewel er wetten waren die plunderingen verboden, bleek uit Paul’s betoog dat het toezicht op en de bestraffing van militairen die zich eraan schuldig maakten geen prioriteit hadden. Aan de hand van drie concrete en onderzochte gevallen illustreerde Paul hoe de Gennepse bevolking hieronder leed. Geen van de 1200 huizen in Gennep kwam ongeschonden uit de strijd.

Paul Thissen illustreert zijn verhaal met een groot aantal foto's

Vrijdag 15 maart 14.00u
Op deze middag houdt  Paul Thissen, een van de 3 auteurs van het boek “Bezet, Bevrijd en Geplunderd”, een lezing onder dezelfde titel verzorgen in de grote zaal van de Goede Herder.
Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Leden van Senioren Gennep hebben voorrang bij de toewijzing. Klik hier om u voor een gratis plaats in te schrijven.

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen leidt tot een onthutsende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze donkere kant van de bevrijding eindelijk te belichten. Deze tweede editie bevat een compleet nieuw hoofdstuk over het spoor van plundering dat de bevrijders hebben achtergelaten van Zuid-Limburg tot Groningen.

Nederlands | Paperback | 9789460045059 | 15 december 2022 | 228 pagina's.| €24,50