07/08 Zomerschool activiteit 2: excursie naar de Vilt en lunch in het Posthuis.

De wandeling die begon vanaf de parkeerplaats aan de Moerbaan werd verzorgd door 2 natuurgidsen van IVN. Direct bij het informatiebord wordt verteld hoe het gebied is ontstaan. Bougheim is een oude naam voor Beugen. Het is de omschrijving van een nederzetting in de bocht van de Maas. Het natuurgebied de Vilt ligt in een oude Maasbocht die lang geleden afgesneden raakte van de Maas.  In deze meander werd door het dichtgroeien door planten in het natte deel veen gevormd. Het hogere deel van de Maasarm is zand en grind dat in de wegenbouw is gebruikt.
Tijdens de wandeling door het gebied werd stilgestaan bij de verschillende landschappen met de daarbij horende planten en dieren die in het gebied voorkomen, zoals elzen, berken en mossen in het broekbos, koninginnekruid, gagel, riet met duivelsbeet, ooievaars, boomkikker in de bramen in de hogere delen en nog veel meer.
Ondanks de enkele regenbuien werd er met aandacht geluisterd, vragen gesteld en beantwoord.
Na afloop zijn we hartelijk ontvangen in het posthuis in Beugen. Waar een heerlijke lunch voor ons klaar stond. Onder het genot van vers brood, soep, kroketje en salades konden we napraten en ondertussen opdrogen.