14/08/24  Verslag bezoek bijenkwekerij Immenhof (Zomerschool activiteit 3)

Met 23 leden is op woensdag 14 augustus een bezoek gebracht aan Imkerij Immenhof in Heumen/Molenhoek. Nadat iedereen aanwezig was, werden we verwelkomd door Marcel Hallmans. Hij nam ons mee in de wereld van de bijen, met een uitstapje naar zijn specialisatie: het kweken van koninginnen.

We waren op het juiste moment gekomen. Vanaf 1 augustus worden er namelijk eitjes gelegd waaruit speciale bijen worden geboren. Deze bijen hebben een hoog eiwit- en vetgehalte, wat de kans vergroot dat het volk de winter overleeft.

De honing is inmiddels geoogst en de volken worden klaargestoomd voor de winter en het volgende voorjaar. Helaas gaat het steeds slechter met de bijen door gewasbescherming en de afname van biodiversiteit.

Door de afname van de bijenvolken komt de bestuiving van vruchtbomen in gevaar, wat een risico vormt voor onze voedselvoorziening. Minder bestuiving betekent immers minder vruchten, zoals appels, peren, paprika’s, enz. Een interessant weetje tussendoor: door bestuiving wordt een appel symmetrischer van vorm.

Er werd uitgelegd hoe de verschillende bijen ontstaan. Zo komen mannetjes (darren) uit onbevruchte eitjes, terwijl werksters en koninginnen uit bevruchte eitjes ontstaan. Een larve wordt een werkster als deze na de derde dag wordt gevoed met voedersap, honing en stuifmeel. Een larve die een koningin wordt, krijgt koninginnengelei (een mengsel van water, koolhydraten, eiwitten en vetten).

De Immenhof is gespecialiseerd in het kweken van koninginnen, het liefst sterk en niet te steeklustig. Deze koninginnen worden naar imkers gestuurd die ze niet zelf kunnen kweken. Tijdens ons bezoek werd een koningin gemerkt met een soort sticker met het nummer 75, aangebracht met dennenhars. De kleur groen wordt gebruikt voor de jaren die eindigen op 4 of 9. Een koningin leeft ongeveer vijf jaar, waardoor de kleur opnieuw kan worden gebruikt.

In de tuin kregen we verdere uitleg over de volken, de kasten en het voeren met speciaal suikerwater in deze tijd van het jaar. Enkelen van ons mochten zelfs hun arm langs een raat vol bijen houden, wat zeer zacht en lekker warm aanvoelde.

Na de uitgebreide uitleg en rondleiding was het tijd om verschillende soorten honing te proeven. Van Mookerheide, klaver, koriander, lavendel en linde van dichtbij tot Manuka-honing uit Nieuw-Zeeland.

Na afloop van de excursie, en met veel nieuwe kennis, keerden we voldaan naar huis terug.

Bij Immenhof horen diverse tuinen, en je kunt er iets drinken en genieten van gebak of taart. Ze bieden ook vele bijenproducten aan, zoals honing en pollen. Het is zeker een plek om nog eens terug te komen.